Wat betekent de wet van 3 oktober 2022 voor uw opleidingsplannen?


Met de invoering van de wet van 3 oktober 2022 omtrent opleidingsplannen, moeten werkgevers in België zich aan nieuwe, striktere regels houden. Deze wet, opgenomen onder de "diverse arbeidsbepalingen", brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor bedrijven met 20 of meer werknemers. Het is nu van cruciaal belang om te begrijpen wat deze verplichtingen zijn en hoe je ervoor zorgt dat jouw onderneming voldoet aan de nieuwe vereisten.

Wat houdt de wet van 3 oktober 2022 in?

De wet van 3 oktober 2022 is bedoeld om de opleiding en ontwikkeling van werknemers te bevorderen. Het is niet langer voldoende om opleidingen ad-hoc aan te bieden. Vanaf nu zijn werkgevers verplicht om een gestructureerd opleidingsplan op te stellen dat rekening houdt met de behoeften van het personeel, zowel op het gebied van veiligheid als vaardighedenontwikkeling.

De kernverplichting is dat werkgevers jaarlijks een opleidingsplan moeten opstellen en indienen, met als doel de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten.

Wat zijn de concrete verplichtingen?

  1. Opleidingsplan opstellen
    -   Werkgevers met 20 of meer werknemers zijn verplicht om jaarlijks een opleidingsplan op te stellen. Dit opleidingsplan moet een overzicht geven van alle opleidingen die werknemers in het betreffende jaar kunnen volgen.
    -   Het opleidingsplan moet voor 31 maart van elk jaar opgesteld zijn.
  2. Indiening via elektronische applicatie:
    -   De opleidingsplannen moeten worden ingediend via de officiële FOD WASO-applicatie (transfer.werk.belgie.be). Deze elektronische neerlegging is verplicht en moet binnen de maand na de inwerkingtreding van het opleidingsplan gebeuren.
    -   Voor bedrijven die nog opleidingsplannen voor 2023 en 2024 moeten indienen, geldt de uiterste deadline van 1 maart 2025.
  3. Toekomstige opleidingsplannen:
    -   Naast de plannen voor 2023 en 2024 geldt de neerleggingsplicht ook voor toekomstige jaren. Elk jaar moet het opleidingsplan tijdig worden opgesteld en elektronisch ingediend om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Waarom is dit zo belangrijk voor jouw bedrijf?

Een goed opleidingsplan is niet alleen verplicht, maar ook een sleutel tot succes binnen je organisatie. Het helpt je personeel om vaardigheden te ontwikkelen die noodzakelijk zijn voor hun werk en verhoogt hun veiligheid en efficiëntie. Een doordacht opleidingsplan leidt tot gemotiveerde medewerkers die beter presteren en langer inzetbaar blijven.

Daarnaast kan het niet naleven van deze verplichtingen resulteren in boetes of sancties. Het is dus van groot belang dat jouw bedrijf tijdig de nodige stappen zet om deze plannen op te stellen en in te dienen.

Hoe kan NOA jou helpen?

De deadline van 1 maart 2025 lijkt misschien ver weg, maar de voorbereiding van een goed opleidingsplan vergt tijd en zorgvuldigheid. Laat je niet verrassen en zorg ervoor dat je bedrijf op tijd klaar is. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op met NOA Trainings voor advies of ondersteuning bij het opstellen en indienen van je opleidingsplannen.

Samen zorgen we ervoor dat jouw onderneming voldoet aan de wetgeving en dat jouw medewerkers de trainingen krijgen die ze nodig hebben om veilig en efficiënt te werken!

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken!

📧 info@noatrainings.be

☎️ 014/39 01 13

Meest Recente Posts

Wil je een gedetailleerde offerte? Of wil je hulp om maximaal te profiteren van subsidies?

Je kan met ons beroep doen op de KMO portefeuille en eventueel het sectorfonds.
Neem contact op met ons via +32 (0)14 390 113, of via onderstaand formulier.

reviews

Tevreden klanten aan het woord

Google totaalwaardering 4.3 uit 5, op basis van 40+ waarderingen.

Inschrijven nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties.
​​​​​​​Stay UP-TO-DATE!

blog

In de kijker

Contacteer ons

Hoe kunnen wij je helpen?

Vragen over onze opleidingen, aanpak of andere zaken?
Stuur ons snel een bericht.